Test: Honda CR-V 1.6 i-DTEC 2WD

Tekst – Aleksandar Bursać; Izvor – Auto Magazin 

Kada se analiziraju SUV vozila dostupna na našem tržištu, većina modela u klasi ima sličnu ponudu, bar kada su u pitanju motori i oprema.

Ipak, na osnovu našeg bogatog iskustva u testiranju automobila, moramo da priznamo da se svi oni prilično razlikuju u pogledu karaktera.

Uzimajući u obzir prostranost, vozne karakteristike, potrošnju i opremu, Honda CR-V nema mnogo konkurenata.

Dimenzije (dužina/širina/visina): 4605/2096(sa retrovizorima)/1685 mm. Međuosovinsko rastojanje: 2630 mm
Dimenzije (dužina/širina/visina): 4605/2096(sa retrovizorima)/1685 mm. Međuosovinsko rastojanje: 2630 mm

Neko će reći, da, ali Honde imaju malo „jaču“ cenu. Kada se uzmu u obzir odnos uloženog i dobijenog, opšti osećaj kvaliteta i generalno zadovoljstvo za volanom, dolazi se do zaključka da je cena potpuno opravdana.

Pogotovo sada kad je uvoznik obezbedio primamljiv popust od 3.000 evra i prilično skup poklon – četiri zimska pneumatika.

Istina, CR-V nije među najnovijim modelima na tržištu, ali zato ima najmoderniju tehnologiju, jedan od najštedljivijih motora u klasi (ako ne i najštedljiviji) i najnaprednije bezbednosne sisteme.

Honda CR-V 1.6 i-DTEC 2WD: zapremina 1597 ccm; snaga 88 kW (120 KS) pri 4000 o/min; maks. o. mom. 300 Nm pri 2000 o/min
Honda CR-V 1.6 i-DTEC 2WD: zapremina 1597 ccm; snaga 88 kW (120 KS) pri 4000 o/min; maks. o. mom. 300 Nm pri 2000 o/min

Velike izmene su nastupile pre skoro dve godine, kada je tokom redizajna ubačeno mnogo opreme na planu bezbednosti. Za početak, svaki CR-V, pa i osnovni, ima sistem za automatsko kočenje pri malim brzinama (do 32 km/h).

Tu su još, sada već uobičajeni, pomoć pri kretanju na uzbrdici, pa čak i sistem za kontrolu stabilnosti prikolice.

Kao i kod ostalih proizvođača, bolje opremljene verzije imaju sve najsavremenije sisteme – automatsko kočenje pri većim brzinama sa prepoznavanjem pešaka (Honda je među prvima uvela ovu opciju), adaptivni tempomat unapređene inteligencije koji predviđa da će se neko vozilo ubaciti ispred vas pa nema onog naglog kočenja koje može da iznenadi vozača iza vas.

Tu su još i nadgledanje saobraćaja sa zadnje strane prilikom isparkiravanja unazad, prepoznavanje saobraćajnih znakova i to dva istovremeno, automatsko aktiviranje dugih svetala…

CR-V ima i sistem za aktivno održavanje vozila u saobraćajnoj traci – drugim rečima, ovo je sistem za autonomnu vožnju u početnoj fazi, kada auto sam koriguje upravljač kako bi se zadržao u sredini saobraćajne trake.

Najzanimljivije od svega je što svi mogući bezbednosni sistemi koje smo naveli koštaju svega hiljadu evra, izuzev kočenja do 32 km/h koje je standard u svakoj verziji. Dakle, Honda CR-V je u pogledu bezbednosti u rangu sa tek predstavljenim modelima i nimalo ne zaostaje za njima.

Što se tiče ponude prostora, definitivno spada u veće SUV modele. Prtljažnik je sa svojih 589 litara među najvećima generalno, ne samo u klasi.

Isto može da se kaže i za prostor na zadnjim sedištima. Sve u svemu, ovo je idealan porodični auto, sa povišenom pozicijom sedenja, obiljem prostora i dobrom zabavom, ne samo za onoga ko vozi, već i za sve druge putnike – CR-V je jedini auto koji kao standard ima i HDMI priključak.

Prtljažnik: 589/1669 l
Prtljažnik: 589/1669 l

Pozicija vozača je takođe specifična. Sedi se tipično visoko za ovu vrstu vozila i to prilično uspravno.

Noge su savijene a nožne komande su postavljene blizu, sa nesvakidašnje plitkim hodom pedale kvačila. Ručica menjača je postavljena visoko, na centralnu konzolu u stilu MPV vozila.

Iako danas možda sve to deluje neobično, zapravo je vrlo udobno i zamišljeno tako da vozač pravi minimalne pokrete tokom vožnje. Samim tim, manje se zamara a sve komande su veoma precizne.

Na primer, ručica menjača ima neuobičajeno kratak hod, tako da se može reći da je CR-V po ovom pitanju vrlo sportski. Tako se i vozi.

Sve je maksimalno utegnuto, a motor je toliko tih da, čak i kad stojite pored automobila sa „upaljenim“ motorom, teško je prepoznati koje gorivo koristi, s obzirom da nema tipičnog kliktanja.

Osim što je jedan od najtiših, ima sjajnu krivu snage i obrtnog momenta. U praksi to znači da se CR-V ponaša kao da ima mnogo više snage od deklarisanih 120 ks.

Turbo-rupa je za današnje standarde zaista minimalna i motor oštro povlači već od niskih obrtaja. Ume da „zakucava“ za sedišta pri naglom dodavanju gasa, a snaga mu ne nedostaje ni pri preticanju na velikim putnim brzinama.

Zanimljivo je da velika čeona površina ne povećava potrošnju kao kod drugih SUV modela. Honda je ubedljivo najštedljivija sa prosečnih oko šest litara pri 130 km/h, dok je po gradu prosek čak i niži.

Test smo završili sa 5,6 litara na 100 kilometara, što je najbolji rezultat među svim SUV modelima sa 1.6 dizel motorom koje smo do sada testirali.

Sama vožnja pruža osećaj kao da vozite klasičnu limuzinu. Nema naginjanja u krivinama, kao ni ljuljanja pri naglim promenama pravca.

Ogibljenje je prilično meko podešeno u odnosu na konkurente, tako da je udobnost na zaista visokom novou.

Moglo bi se reći da je CR-V dostojna zamena za Hondu Accord – vozi se kao limuzina, pruža više mesta nego u njoj, a ima sjajne performanse i nisku potrošnju, uz nezaobilazno povišeno sedenje i bolju preglednost puta.

Naravno, ima i sitnica koje su mogle da budu bolje . Na primer, plivajući zamajac je podešen tako da se međugas lepo slaže na nižim obrtajima, dok pri višim hoće da se zaljulja napred-nazad.

Takođe, monohromatski displeji na instrumet tabli sada već deluju pomalo zastarelo, ali kada se uzme u obzir koliko je CR-V dobar kao auto, takvi detalji prestanu da smetaju.

Kao što smo već pomenuli, na akciji je upravo verzija kakvu smo testirali. Sa sve multimedijalnim uređajem koji sadrži i navigaciju, CR-V košta 25.990 evra sa 1.6 dizel motorom.

Uz sve to dolaze i četiri zimske gume na poklon. Ako se uzme u obzir da spada u veće SUV modele, ovo je itekako zanimljiva ponuda za razmišljanje.

Multimedija na Androidu

Iako nije baš najnovijeg datuma, multimedijalni sistem se u praksi dobro pokazao. U pitanju je fabrički Hondin sistem sa Garminovom navigacijom i mapama, koje su kod nas odlično pokrivene.

Tu su dva USB i jedan HDMI priključak smešteni u naslonu za ruke a CD se ubacuje tako što se otvara ceo prednji panel multimedije.

“Auto magazin” je nova edicija najstarijeg automobilskog časopisa u Srbiji.

Honda CR-V Elegance H-Connect

zapremina motora 1597 ccm
snaga 88 kW (120 KS) pri 4000 o/min
maks. o. moment 300 Nm pri 2000 o/min
menjač manuelni, 6 stepeni
dimenzije 4605/2096(sa retrovizorima)/1685 mm
međuos. rastojanje 2630 mm
prtljažnik 589/1669 l
rezervoar 58 l
masa 1545 kg
pneumatici 225/65 R17
maks. brzina 182 km/h
ubrzanje 0-100 km/h 11,2 s
potrošnja 4,6/4,2/4,4 l/100 km
emisija CO2 115 g/km

Preuzeto sa: b92