Nova generacija Mercedesove E-klase, koja bi trebala da ponese oznaku W213, svoj zvaničan debi imaće na predstojećem Salonu automobila u Detroitu, koji počinje za svega par dana, ali su zvanične fotografije juče već “procurele” na Internet!

Mercedes E-klasa

Većina tehničkih podataka i dalje je pod velom tajne, ali je manje-više poznato da će se u novoj E-klasi naći i potpuno nova generacija četvorocilindarskih turbodizel motora, zapremine 2,0 litre, interne oznake OM654.

Mercedes E-klasa unutrašnjost

Uz njih, Mercedes je za drugu polovinu 2016. najavio i novu generaciju 3,0-litarskog šestocilindarskog turbodizela (OM656), ali i benzinac sa istim brojem cilindara (M256), koji su trenutno u predserijskoj produkciji.

Mercedes E-klasa unutrašnjost

Najavljen je i E350e, plug-in hibrid, kojeg će pokretati kombinacija 2,0-litarskog turbo benzinca i elektromotora, a na tržištu bi trebao da se pojavi do 2017. godine.

Mercedes E-klasa unutrašnjost

Da Mercedes ne odustaje od AMG modela, govori i podatak da je planiran i E63 model, koji će pokretati 4,0-litarski V8 twin-turbo, i to u dve verzije snage, kao i do sada, (“običan” i “S”), gde bi snažnija jedinica trebala da oslobađa oko 600 “konja”!

Mercedes E-klasa

A prateći tu praksu, Mercedes će za AMG verziju ponuditi i 4MATIC sistem pogona na sva četiri točka – “obični” E63 dolaziće i samo sa pogonom pozadi, dok će “S” verzija biti isključivo 4MATIC.

Foto: Mercedes-Benz
Đorđe Pavićević/TopSpeed
Izvor: topspeed.telegraf.rs