Peugeot 206

Model koji je fabriku Pežo vratio na  staze stare slave je 206. Iako se pojavio u leto 1998. godine i dalje je u samom vrhu prodaje. U 2004. u Evropi je sa 502.579 prodatih jedinica ubedljivo zauzeo drugo mesto iza bestselera golfa 5. Tako uspešan model nekog evropskog proizvođača u poslednjoj deceniji nije zabeležen. Ključ uspeha je fascinantan i vanvremenski dizajn. Povod za test je bila najava za početak prodaje verzije X dizajn za koju se može reći da je dobra kupovina. 

Sve više se u našoj zemlji menja stil života. Mic po mic, menjaju se i naše balkanske navike. Većina ljudi ni na Zapadu nije dovoljno bogata da bi bili trendseteri. Tačnije je reći da su odgojeni da mnogo više cene novac nego mi, koji smo, čini se, skloniji krajnostima. Običaj na Zapadu je da se npr. garderoba kupuje na rasprodajama. Možda će nekog začuditi, ali tamo se i automobili često tako kupuju. Zašto? Zbog niže cene. To je samo polovično tačan odgovor. Savremeno vozilo ima preko pet hiljada delova od kojih je sastavljeno. Stalna tržišna utakmica proizvođače tera da često menjaju modele. Iako se mnogo vodi računa da se svako vozilo  pre početka proizvodnje dovede do zavidne pouzdanosti, često se potkradu greške. Nema nijednog brenda koji bar na jednom svom modelu nije imao serijsku grešku. Razlika je samo u broju i težini nedostataka. Zato se na Zapadu izuzetno cene vozila čija se proizvodnja bliži kraju. Ne samo da su jeftinija, već su i izlečena od svih dečijih bolesti. To je bio povod da uradimo test pežoa 206 koji krajem godine odlazi u više nego zasluženu penziju.

Automobil sa mačkastim očima

Bezbroj puta je ponovljena konstatacija, da je poslednjih godina za tržišni uspeh nekog auta izuzetno bitan njegov dizajn. U slučaju pežoa 206 to je faktor broj jedan. Njegov stilista je niko drugi do Nemac turskog porekla. Murat Gunak je pre dolaska u kompaniju Pežo bio manje-više nepoznat dizajner u Mercedesu. Njegov motiv za prelazak nije bio novac, već status u srebrnoj zvezdi, odnosno njegove ideje nikako u potpunosti nisu mogle da dođu do izražaja.

Stvaranje naslednika pežoa 205 bila je prava noćna mora i za najodgovornije u vrhu francuske kompanije. Previše godina se čekalo na naslednika modela koji je osvajao titule u reliju i na utrkama Pariz-Dakar. Finansijska pozicija francuskog lava, takođe, nije bila sjajna, pa je uspeh 206-ice za nezavisnost fabrike bio ključan. I onda je dizajniran prvi evropski gradski auto sa mačkastim očima. Fluidna linija se završava zadnjim (C) nosačem krova, koji snažno stilski asocira na legendarnog prethodnika. Dovoljno je pogledati fotografije i shvatiti da je rezultat ne samo vanserijski, već i vanvremenski dizajn. Pisac ovih redova nije mogao da se načudi kako i danas, skoro sedam punih godina od njegove pojave, devojke na Salonu automobila u Beogradu sa divljenjem prilaze autu sa oznakom 206. I čežnjivo govore kako je sladak. Tajna uspeha je, ipak, i u činjenici da se podjednako sviđa jačoj polovini. Čak i oni frajeri koji vole agresivnije linije kupovali su 206-icu, jer su znali da će imati više uspeha kod devojaka.

Faktor X

Unutrašnjost je vešto zaobljena, a centralni greben ima loptasti oblik. Polažaj zvučnika u oplati prednjih vrata je specifičan. Uspelo se u nastojanju da se obezbedi što veća širina prostora za kolena putnika napred. Primenjeno je jedinstveno rešenje sa pripijenom oplatom vrata u delu koji se nastavlja na instrument tablu, a u širini kukova putnika oplata je naduvana kako bi se u nju smestili zvučnici i ostava za sitnice.

Instrumenti su pregledni i svi tasteri su na dohvat ruke vozača. Mislilo se čak i na položaj i veličinu tastera za uključivanje sva četiri žmigavca. Jedino nekome može zasmetati nameštanje volana samo po visini. Za pohvalu su sportski oblikovana prednja sedišta koja su istovremeno udobna i dobro drže u krivinama.

Mesta na zadnjoj klupi ima tek dovoljno za dve odrasle osobe. Najnoviji primerci gradskih auta nude malo više prostora za kolena i glave putnika pozadi. Ovaj detalj ipak može se shvatiti kao nedostatak samo za porodice sa odraslom decom. Međutim, i za njih su Francuzi napravili rešenje. Karavan verziju, sa nešto višim krovom. Da li treba pominjati 206 CC? Dakle, za svakoga ponešto. Za mlade hečbek. Za one koji žele da se podmlade i impresioniraju okolinu kabriolet sa metalnim automatskim sklapajućim krovom. Za one koji misle na natalitet – karavan.

Ovih dana kod nas nastupa u slučaju pežoa 206 i faktor x. Proverena markentiška kampanja da se poveća prodaja. Recept je jednostavan, više opreme za manje novca. Osnovna verzija X dizajna podrazumeva benzinski motor 1.1 od 60 KS, manuelni klima uređaj, radio CD, centralnu bravu, električne podizače prednjih prozora i er beg za vozača. Sve to za primamnjivih 11.800 evra sa plaćenom carinom i PDV-om. Snažnija verzija X dizajna sa benzincem 1.4 od 75 KS u vreme pisanja ovog teksta još nije imala formiranu cenu, ali za pretpostaviti je da će i ona biti povoljna.

Pametna kupovina

Ponašanje malog lava na drumu je očekivano dobro. U verziji sa najslabijim benzincem postignut je odličan kompromis udobnosti i dobrog držanja guma u krivinama. Zbog znatno lakšeg motora nego kod dizel verzije 2.0 prilikom ekstremne vožnje manje kliza u krivinama preko nosa. Od benzinca sa samo 60 KS ne treba očekivati sportske performanse. U gradskim uslovima sasvim zadovoljava, a na auto putu pri brzinama većim od 120 km/h se muči, pogotovo ako je u vozilu više osoba i prtljaga. Takođe, preticanje mu nije jača strana. Sasvim suprotno, kočnice i preciznost upravljanja su među najboljima u klasi.

Preglednost je dobra, a kao kod skoro svih novih automobila prednji kraj se u potpunosti ne vidi. Nekoliko dana privikavanja i svaki prosečan vozač će osetiti dimenzije 206-ice. Spolji retrovizori koji su ručno podesivi iz kabine mogli su biti malo veći.

Kvalitet koji je proveren višegodišnjom eksploatacijom miliona pežoa 206 uz povoljnu cenu, u koju su uključena dva bitna elementa – klima i radio CD, sigurno će privući mnogo kupaca u SCG. Oni koji su trendseteri i kojima novac nije problem neka sačekaju do kraja ove godine kada se može očekivati pojava agresivno dizajniranog i gabaritno većeg lava sa oznakom 207.

Koliko je pogođen dizajn 206-ice govori podatak da je u poslednjih pet godina u svetu prodajni udeo ovog mališana 37,7% među automobilima marke Pežo. Ako se neko brine šta je se Muratom Gunakom, nema razloga za nerviranje. On nije više u Parizu. Pre neku godinu se bio vratio u Mercedes. Verovatno nije mogao da odbije, kako se priča, blanko ček. Danas je u Folksvagenu. Verovatno se neće skoro saznati kako su ga oni privoleli. Jedino se može pretpostaviti da je u odnosu na njega Žoze Murinjo bedno plaćen.

Pa tako i treba, kad je kreirao auto koji je obeležio poslednju deceniju automobilske istorije, a konkurenciji je zabio golčinu!

TEHNIČKI PODACI

DIMENZIJE I MASA

dužina 3.835 mm

širina   1.650 mm

visina  1.430 mm

zapremina prtljažnika 245/1.130 litara

masa praznog vozila 910 kg

maksimalna dozvoljena masa 1.405 kg

PNEUMATICI 165/70 R 13

MOTOR

redni četvorocilindrični

gorivo bezolovni benzin

zapremina 1.124ccm

maksimalna snaga 60 KS

pri 5.500 o/min

obrtni moment 94 Nm

pri 2.700 o/min

PERFORMANSE

ubrzanje 0 – 100 km/h za 15,2 sekunde

maksimalna brzina 158 km/h

POTROŠNJA

u gradu 8,2 l/100 km

na putu  5,1 l/100 km

prosečna 6,2 l/100 km

CENA: do 2000 eura!

Preuzeto sa: b92