Održavanje polovnog Forda Mondea 1.8i i 2.0 TDCi 2000.-2007.

Konzervativni izgled trećeg Mondea sakrio je prilično pouzdanu tehniku koja se čak i danas, kada je među polovnim, može smatrati izuzetno upotrebljivom. Mali broj standardnih problema, te prilično niski troškovi održavanja modela sa 1,8-litarskim benzincem i dvolitarskim dizel motorom, napravili su ga izuzetno privlačnim polovnim automobilom.

Iako je oduvek ostajao u seni klasičnih evropskih sedana, Mondeo je pokušao zalečiti Fordove rane već četiri puta. Tek su sa četvrtom generacijom napravili adekvatan prodor na tržište, a upravo tada su se i nazrele sve prednosti treće generacije, koja je sa svojim konzervativnim izgledom ipak zaostajala za ostalim predstavnicima srednje klase. Međutim, kao polovan treći Mondeo se nametnuo kao izuzetno privlačan auto. Nije mu puno trebalo da njegova niska cena, velike dimenzije i dobra opremljenost zauzmu mesto u mislima svih koji razmišljaju o “ozbiljnijem” polovnjaku. Upravo danas se na Mondeima treće generacije primećuju sve prednosti u odnosu na druge automobile iz tog vremena. I danas izgleda dovoljno moderno, pa i kada stoji pored nekih novijih primeraka, izgleda sasvim solidno. To je i unapredilo njegov status među polovnim autima. Svi primerci, čak i oni pre redizajna iz juna 2003. godine ostavili su izuzetno veliki trag na tržištu, pa su danas improvizovani saloni polovnih automobila u većini slučajeva ukrašeni barem jednim primerkom. U svakom slučaju, Mondeo se sasvim solidno uklopio u društvo polovnjaka koji i nisu baš prečesto na nepredviđenom servisu. Naravno, nije ni on bezgrešan.


Mondeo je redizajniran u junu 2003. godine. Pored minimalnih spoljni  promena, najveće modifikacije napravljene su na motorima. Od tada su u ponudi snažniji benzinci i dizel motori sa Common-Rail sistemom ubrizgavanja goriva.


Servisni centri su zabilježili nekoliko standardnih problema na Mondeima treće generacije, koji su ispoljeni većinom na primercima sa početka proizvodnje. Nije nepoznato da je Ford, kao i ostali evropski proizvođači, upravo početkom ovog milenijuma “eksperimentisao” sa različitim konceptima dizel motora, tako da je i Mondeo bio jedan od pokusnih kunića. Kada je tek predstavljen, u njega su ugrađivani 1,8-litarski i dvolitarski TDDI dizelski motori. Međutim, čak i pre redizajna zamenjeni su modernijim Duratorq motorima sa “common rail” sistemom ubrizgavanja goriva, koji su doneli nešto veću snagu, tiši uglađeniji zvuk, ali i nižu potrošnju. Takvi motori su u Evropi izvrsno prihvaćeni, pa je Mondeo čak i na tom polju bio dostojan konkurent svim drugim autima iz srednje klase. Međutim, savremena konstrukcija takvih motora zahtevala je gorivo natprosečne čistoće. Dakle, ukoliko mislite voziti ovaj automobil morate dobro voditi računa o tome gde sipate gorivo. Najosetljiviji element svakako su elektronske brizgaljke, koje su konstruisane za korištenje kvalitetnog dizel goriva. Zbog izuzetne kompleksnosti, elektronske brizgaljke su prilično skupe. Naravno, brizgaljke su namenjene dugoj eksploataciji pa zaobilaženje pumpi sa upitnom kvalitetom goriva može spasiti neplaniranog i skupog odlaska u servis.

Sa druge strane, benzinski motori su izuzetno izdržljivi. Najzanimljiviji u našoj zemlji su oni sa 1,8-litarskom zapreminom i sa 125 KS, kako zbog pouzdanosti, tako i zbog relativno niske potrošnje i zadovoljavajućih performansi. Zanimljivo je to da su i prilično rasprostranjeni, pa se čak mogu naći i primerci sa relativno prihvatljivih 150.000 kilometara na brojaču. S obzirom na to da je ovaj auto u srednjoj klasi, svi primerci koji se i mogu kupiti na našem tržištu su prilično dobro opremljeni. Gotovo svi su opremljeni klima-uređajem, originalnim CD plejerom i sličnom opremom koja i podiže cenu ovakvih automobila.

Međutim, veliki broj uvezenih primeraka iz Evrope osigurao je nisku cenu prilično velikog automobila.  Iako je razvijen u centru koji ga je morao napraviti konkurentnim u odnosu na najzvučnija imena srednje klase, Mondeo ipak ima nekoliko nedostataka koji slikovito pokazuju njegovo poreklo. Mehanički problemi, kao što je istezanje sajle ručne kočnice je nezaobilazan. Pored toga, servisi su zabilježili neobičan problem i sa limenim pokrivačem otvora za dosipanje goriva. Na primercima pre redizajna, opruga koja otvara poklopac nije bila dovoljno duga, pa se poklopac prilično teško otvarao. Tek nakon redizajna, opruga je produžena za jedan milimetar, što je i bilo dovoljno za nesmetano otvaranje limenog poklopca iznad otvora za dosipanje goriva.

Upravo ovakav automobil je izvrsna prilika u svetu polovnih automobila. Sa dužinom većom od 4,7 metara i bogatom opremom, i benzinac, ali i dizelaš su sasvim dorasli čak i modernijim konkurentima. Čak i verzije pre redizajna iz juna 2003. godine su zadovoljavajuće pouzdane, a najbolje je birati modele sa uredno zabeleženom servisnom istorijom i sa bogatijim paketima opreme.

Problemi i opozivi
Treća generacija Ford Mondea u periodu od sedam godina opozvana je ukupno osam puta.
– U decembru 2000. godine zabeležen je prvi opoziv Mondea. 5.184 primerka su opozvana zbog problema sa bočnim vazdušnim jastucima. Centralni modul koji upravlja aktiviranjem vazdušni jastuka slao je pogrešne informacije mehanizmu koji aktivira bočne vazdušne jastuke. Bočni vazdušni jastuci su se na taj način mogli aktivirati bez razloga. Serviseri su promenili centralni modul koji upravlja aktiviranjem vazdušni jastuka. Opoziv je registrovan oznakom R/2000/154.
– Drugi opoziv registrovan je oznakom R/2001/117, a odnosio se na automobile proizvedene od oktobra 2010. godine do avgusta 2001. godine. Električni provodnici tempomata na 5.595 primeraka nisu bili adekvatno sklopljeni, što je omogućavalo prodiranje vode do provodnika. Prodiranjem vode, provodnici su korodirali, što je u najtežim slučajevima onemogućavalo rad tempomata. Servisni centri su na svim primercima ispitali provodnike tempomata, a na onima na kojima je bilo potrebno, potpuno su ih zamenili.
– Ford je treći put opozvao Mondea u oktobru 2001. godine. Na 32.642 primerka Mondea i Cougara, problem je izazivala ručna kočnica. Naime, zupci zatezača ručne kočnice su se značajno oštećivali prilikom korišćenja, zbog čega se ručna kočnica nije mogla dovoljno povući da bi zakočila zadnje točkove. Servisi su zamenili celi mehanizam parkirne kočnice sa rekonstruisanim delom. Opoziv je registrovan oznakom R/2001/113.
– Četvrti opoziv registrovan je u aprilu 2002. godine. 55.515 primerka Mondea proizvedenih od oktobra 2000. godine do jula 2001. godine, imalo je problem sa ručicom ručne kočnice. Serviseri su postavili produžetke na držače sajle, kojima su omogućili dodatno zatezanje ručne kočnice. Opoziv je registrovan oznakom R/2002/018.
– U julu 2002. godine opozvano je 8.888 Mondea. Električni provodnik sa akumulatora bio je u stalnom kontaktu sa poklopcem motora, što je dovodilo do njegovog oštećenja usljed trenja. Na opozvanim primjercima, provodnik je promijenjen i fiksiran. Opoziv je registrovan oznakom R/2002/088.
– Najveći opoziv Mondea zabeležen je u osmom mesecu 2003. godine. Tada je opozvano 72.682 primerka, a na svima je bio izražen problem sa ručicom ručne kočnice. Naime, ručna kočnica nije bila u stanju održavati vozilo stacionarnim ukoliko nije aktivirana prema upustvima iz knjižice “priručnik za vlasnika”. Ford je na svim Mondeima promenio mehanizam za aktiviranje ručne kočnice. Opoziv je registrovan oznakom R/2003/083.
– U aprilu 2004. godine Ford je opozvao 205 Mondea proizvedenih od februara do marta 2004. godine. Problem je bio izražen sa senzorom koji prati brzinu okretanja osovina, te upravlja kočionim sistemom određujući silu kočenja koja treba biti primenjena za sigurno zaustavljanje. Senzor je slao nepotpune informacije kočnicama koje su se u najtežim slučajevima same aktivirale. Servisni centri su ispitali i zamenili senzore koji prate brzinu okretanja osovina. Opoziv je registrovan oznakom R/2004/065.
– Posljednji opoziv zabeležen je u avgustu 2004. godine. 91 Mondeo je opozvan zbog istog problema sa senzorom koji meri brzinu okretanja osovine kao i prilikom prethodnog opoziva, a servisni centri su na svim primercima potpuno zamenili senzor. Opoziv je registrovan oznakom R/2004/132.
Tehničke karakteristike
Ford Mondeo  1.8i (125 KS)   2.0 TDCi (115 KS) 
Zapremina motora (ccm) 1.798 1.998
Snaga motora (kw/KS) 92/125 85/115
Obrtni moment (Nm – obr/min) 170/4.400 280/1.900
Kočnice (naprijed/nazad) disk/disk
Međuosovinsko rastojanje (mm) 2.755
Dimenzije D/Š/V (mm)  4.730/1.810/1.460 
Zapremina prtljažnika (l) 500/1.370
Maksimalna brzina (km/h) 205 200
Ubrzanje 0-100 km/h (s) 10,9 10,8
Prosečna potrošnja (l/100 km) 7,6 7,4
Autor: Adnan Huseinagić
Izvor:  proauto.ba