Mercedes-Benz SL

Prava mera i pogođen ukus mogu biti velikodušno nagrađeni – odličnom prodajom sve do dolaska potpuno novog modela.

Pozer
Mercedes je za premijeru osveženog SL-a odabrao sunčanu Kaliforniju i salon automobila u Los Anđelesu. Pravo mesto, i pravi termin, za sve zainteresovane koji planiraju da se ponove pred novu letnju sezonu. Holivudsko zatezanje bora na Mercedesu nije prešlo u kič, već su se dizajneri uglavnom usmerili na blagu reviziju prednjeg dela vozila. Inspiracija za rad je pronađena u legendarnom trkačkom modelu 300 SL Panamerikana. Rešetka hladnjaka je izvedena u obliku dijamanta i izdužena nadole, nastavljajući vizuelnu povezanost sa donjim spojlerom u obliku A krila i spliterom vazduha. „Bubrezi“ na poklopcu motora predstavljaju omaž sportskom nasleđu SL-a, dok konture koje privlače svetlost daju dodatnu čvrstinu. Prepoznatljivom izgledu SL-a odlično pristaju inteligentna prednja LED svetla, sa lampama koje se protežu prema spoljašnjosti vozila i integrisanim pokazivačima pravca. Pogled sa boka otkriva sportske aspiracije Mercedesa. Osveženi SL se odlikuje izduženim poklopcem motora, AMG bočnim pragovima, dugim međuosovinskim rastojanjem i hromiranim dodacima na krilima.

Atraktivni roadster postaje još interesantniji kada se tvrdi sklopivi krov podigne. Zakošeni A stubovi i bočni prozori bez okvira stvaraju jedinstvenu celinu koja se proteže sve do poklopca prtljažnika. Zaštita putnika u slučaju prevrtanja, u vidu rol barova, je potpuno integrisana i skrivena od pogleda, dok se zaštita od vetra može izvući ili skloniti jednostavnim pritiskom na dugme. Zaobljena pozadina je istaknuta zadnjim AMG spojlerom, difuzorom i bočnim usisnicima vazduha. Na krajevima difuzora su ubačene izduvne cevi, a u središnjem delu se sada nalaze svetlo za maglu i za vožnju unazad. Široka, jednodelna, crvena zadnja svetla prate linije bočnih stranica i u potpunosti ih prenose na zadnji deo, tačnije na dno poklopca prtljažnika. Još jedna novost su dve dodatne boje karoserije – Brilliant plava i Designo Selenite siva, kao i niz novih felni od 19 inča.

Mercedes je za premijeru osveženog SL-a odabrao sunčanu Kaliforniju Twituj ovo!

Decentan
Svakodnevna upotrebljivost enterijera SL-a omogućava vozaču opušteno i ugodno krstarenje ili sportske izlete po krivudavim putevima. Ergonomski oblikovan upravljač, zasečenog dna, poseduje tri paoka i magnezijumsku strukturu, a izrađen je od materijala visokog kvaliteta. Klasična intrument tabla, sa dve „cevi“ i centralnim TFT info displejem je zadržana, ali su brojke i kazaljke dobile novi izgled. Središnji deo prednje konzole je rezervisan za ekran osetljiv na dodir, na kome se prikazuju informacije bitne za vožnju, kao i prikaz rada audio uređaja i klime. Simpatičan retro detalj, dostupan uz doplatu, je analogni časovnik, smešten na vrhu konzole. Ambijentalno osvetljenje enterijera može, u zavisnosti od raspoloženja vozača, da se podesi u jednu od tri moguće boje – crvenu, plavu ili belu.

Promenljivi vremenski uslovi ne zahtevaju od vozača potpuno zaustavljanje automobila radi podizanja krova. Ovu operaciju je obavlja elektrohidraulika u pokretu, sve do brzine od 40 km/h. Kada je krov podignut, vozač i suvač mogu na miru da uživaju u Harman Kardon Logic 7 audio sistemu sa 11 zvučnika i snagom od 600 W. U slučaju da ovo nije dovoljno, na raspolaganju se nalazi i Bang & Olufsen BeoSound AMG sistem sa 12 zvučnika i izlaznom snagom od 900 W.

Antihipster
Kada su motori u pitanju, ovaj Mercedes je daleko od pitomog. Osnovna pogonska jedinica u ponudi je 3,0-litarski V6 sa 367 KS i 500 Nm obrtnog momenta, u verziji SL 400. Snažniji 4,7-litarski V8 benzinac, u verziji SL 500, razvija 455 ks i 700 Nm obrtnog momenta. Snaga se standardno isporučuje na zadnje točkove preko novog 9G-TRONIC devetostepenog automatskog menjača. Dynamic Select sistem kontrole može u sekundi da promeni ponašanje vozila, jer sistem modifikuje postavke motora, menjača, ogibljenje i upravljanje prema željama vozača.

Mercedes-Benz SL63 AMG

Ukoliko posedujete više novca, na raspolaganju vam se nalaze i AMG 63 i AMG 65 verzije. AMG 63 je opremljen 5,5-litarskim V8 biturbo motorom sa 585 ks i 900 Nm obrtnog momenta, dok je AMG 65 zadržao V12 konfiguraciju i razvija 630 ks, uz monstruoznih 1.000 Nm.

Elektronska pomagala i „gadgeti“, poput Keyless-Go i Hands-Free Access sistema, omogućavaju daljinsko zaključavanje prtljažnika, kao i njegovo automatsko otvaranje, kada se zamahne nogom u predelu ispod zadnjeg branika. Korisno „pomagalo“ koje je zadržano u enterijeru je Magic Sky Control, koji vozaču omogućava zatamnjivanje ili osvetljavanje opcionog panoramskog krova.

Unapređeni radarski kontrolisani Adaptive Brake Assist i Active Brake Assist sistemi vrše autonomno zaustavljanje, kada postoji opasnost od sudara. Pored ovog Mercedes je za SL pripremio i Active Blind Spot Assist, Active Lane Keeping Assist, PRE-SAFE® PLUS, Parking Pilot i druge sisteme.

Mercedes-Benz SL65 AMG
Geza Vince
Preuzeto sa: Vrele gume