Mercedes-Benz G 500 4×4²

Povlačenjem Land Rover Defendera iz proizvodnje, knjiga pravih muških terenaca je spala najgrublje govoreći na dva slova. Jeep Wrangler i Mercedes G klase. Oni se sada kao jedini pripadnici „Antikonfekcijskog pokreta“ prilično udobno baškare u svojoj tržišnoj niši, skupljajući veliki broj kupaca i još veći onih koji maštaju o njima. Jeep je u protekloj godini proizveo čak 250.000 jedinica Wranglera čime je iznenadio ceo svet ali i sebe samoga. Mercedes je bio nešto skromniji sa G klasom, budući da je u istom periodu isporučio 14.500 komada. Ono što obećava je da rastući trend i kod jednog i kod drugog ne prestaje.

G 500 4×4² dosta toga duguje G63 6×6 verziji, koji opet duguje posebnom 6×6 modelu razvijenom za australijsku vojsku

Na genetici vojnog 6×6
Mercedes-Benz G 500 4×4² smo upoznali u Ženevi 2015. godine kao konceptni automobil koji je opipavao puls novinara i publike. Budući da je tih dana na obali Ženevskog jezera najveća gužva upravo bila oko njega, sasvim je bilo izvesno da se na (ograničenu) serijsku proizvodnju neće dugo čekati. Na kraju krajeva, osim standardne G klase, njegova genetika se zasniva i na ekstremnom G63 6×6 koji se bez poteškoća prodavao po ceni od 600.000 evra. Bez ikakve sumnje sasvim je jasno da postoji tržište i za G 500 4×4².

Mora se odmah reći G 500 4×4² dosta toga duguje G63 6×6 verziji, koji opet duguje 6×6 modelu razvijenom za australijsku vojsku.

G 500 4×4² nudi klirens koji je povećan sa 210 na čak 450 milimetara. Napadni i izlazni uglovi iznose neverovatnih 52 i 54 stepena

Ogibljenje – srce sistema
Nije to bio lak zadatak za inženjere. Pomiriti dve krajnje suprotnosti – nezaustavljivu terensku dušu i sportske performanse. Caka leži naravno u ogibljenju. Uspešno testirane osovine iz 6×6 modela su prenesene u 4×4², sa ogibljenjem u vidu dvostrukih amortizera po točku, pojačanih oprugama. Jedan amortizer funkcioniše konvencionalno dok drugi elektronski kontrolisan hifdrauličnim putem nudi Sport ili Comfort postavku.
U praksi to znači da je na terenu potpuno prilagođen dolazećim iskušenjima koja dočekuje spreman poput rode koja traži žabu u močvari. Kada se trotonskom mašinom izađe na asfalt žurka dobija sasvim drugu dimenziju. Demoni se bude. Neshvatljiva rika i sile gravitacije pojačavaju utisak divlje zveri koju obuzdavamo. Ulazak u krivinu opravdava sve rečeno. Rad amortizera se automatski u petnaestom delu sekunde prilagođava potrebama puta i brzini kretanja.

Rad amortizera se automatski u petnanestom delu sekunde prilagođava potrebama puta i brzini kretanja

Terenske performanse a sportska dinamika
Zapravo G500 4×4² dodaje G klasi upravo ono što joj je najviše nedostajalo, dinamiku prilikom vožnje na asfaltu. I ne samo G klasi. Tamo gde standardni Mercedesov SUV naginje, poskakuje, G 500 4×4² pruža neshvatljivu agilnost i stabilnost. Na momente stičem utisak da poseduje sasavim dovoljno potencijala da se trka sa sportskim automobilima uprkos jasnom hendikepu koji se ogleda u njegovoj šasiji.

Naravno pri svakom pritisku na papučicu gasa ne zaboravljam da je ovde reč o velikom, kutijastom i teškom vozilu sa izrazito visokim klirensom, koji je kontruisan na prastaroj šasiji. Da bi se u njega selo, dodatna oprema u vidu merdevina bila bi sasvim prikladna. Upravo zato iznenađuje ta sportska agilnost vozila koje je skoro u visini kamiona i autobusa.

Ipak, valja primetiti da tu postoji određena zadrška između pokreta na volanu i pokreta točkova G 500 4×4². Međutim, naviknut na upravljačko „telefoniranje“ u Wrangleru, adaptiranje traje svega nekoliko kilometara. Tada se ulazi u zonu savršeno prijatnog samopouzdanja koju pruža upravljački sistem.

Utisak moćne spoljašnjosti i skrivene tehnologije, ne reflektuje se na unutrašnost koja je izrađena u stilu već viđene Mercedesove G škole

I nad popom postoji pop
Točkovi su ogromni, od 22 cola, sa gumama dimenzija 325/55. Normalna G klasa sa svoje tri blokade diferencijala i transferom snage niskog prenosnog odnosa je pravi gospodar divljine i terenac koji zadaje zadatke konkurenciji. G 500 4×4² nadmašuje sve očekivano. Podignute osovine značajno poboljšavaju terenske mogućnosti. Zahvaljujući posebnom sistemu redukcije glavčine poluosovine smanjen je i pritisak na poluosovine u teškim uslovima eksploatacije, što donosi novu kategoriju pouzdanosti. U poređenju sa standardnom G klasom, G 500 4×4² nudi klirens koji je povećan sa 210 na čak 450 milimetara. Ovo znači da može da zagazi u vodu duboku čak čitav metar.

Podvozje je zaštićeno snažnom čeličnom oplatom. G500 4×4² radi stvari koje do sada nisam doživeo ni u jednom terencu pri nailsku na prepreke, nagibe i slične terenske „čarolije“. Napadni i izlazni uglovi G 4×4² iznose neverovatnih 52 i 54 stepena, što je ogromna razlika u odnosu na 36, odnosno 27 stepeni standardnog G modela. Ugao nasedanja G 500 4×4² iznosi 47 stepeni (21 stepen kod standardnog modela) dok je ugao bočnog nagiba povećan za 2 stepena, na limit od 30 stepeni.

Unutrašnjost u Mercedes stilu
Utisak moćne spoljašnjosti i skrivene tehnologije, ne reflektuje se na unutrašnost koja je izrađena u stilu već viđene Mercedesove G škole. Visoka pozicija vozača i lakši ulazak u kabinu traži rukohvat na „A“ stubu koji nedostaje. Sedišta su previše masivna i ne posebno udobna. Rekao bih da uprkos raznim mogućnostima trimovanja nude više sportskih karakteristika od potrebne udobnosti na lošem asfaltu ili terenskim rutama. Preglednost sa vozačke pozicije je savršena, a subjektivni osećaj nadmoći nad ostalim „smrtnicima“ u okolini dominira. Jednostavno rukovanje komandama regulacije pogona je pohvalno kao i činjenica da interfejs nije previše komplikovan za upotrebu. Suštinski, kako rekoh, unutrašnjost je već viđena i svakako nije adut zbog kojeg će mnogi „odlepiti“ na G 500 4×4².

Ispod haube je 4,0-litarski biturbo, sa turbo punjačima smeštenim unutar V rasporeda cilindara, kao u AMG GT sportisti. Isporučuje 422 ks

Kakva mašina? Strašna mašina!
Ispod visoke haube se nalazi potpuno nova mašina za G klasu. Da za G klasu, jer ovde se suštinski radi o redizajniranoj verziji 4,0-litarskog biturba, sa turbo punjačima smeštenim unutar V rasporeda cilindara, kao u AMG GT sportisti. Ovde je motor naravno kalibrisan za potrebe mnogo višeg i težeg vozila. Isporučuje 422 ks između 5.250 i 5.500 o/min, dok je maksimalni obrtni moment od 610 Nm dostupan pri 2.250 o/min i tako sve do 4.750 o/min! Monstruozno!!! Upravo zato ne čudi što su G 4×4² i vozač u njemu gladni pobeđivanja svega oko sebe bilo da je to šuma, pesak, kamen ili neki sportista na pisti.

Delimično je limitiran performansama prastarog automatskog menjačkog sedmostepenog sistema koji uglavnom „dremucka“. Ništa menjač nije brži ni preko polugica na volanu, posebno pri šaltanju u niži stepen prenosa. Kada su se reflektori naših kamera ugasili, činilo mi se da u jednom trenutku čujem njegov tihi vapaj „molim Vas ZF 9-stepeni menjač da budem perfektna sprava“ . Pogonski V8 poseduje suvi karter, koji smo sreli u Mercedes AMG C 63 sa modifikovanim sistemom cirkulisanja ulja i rashladne tečnosti radi boljih performansi i podmazivanja na velikim nagibima.

Tamo gde standardni Mercedesov SUV naginje i poskakuje, G 500 4×4² pruža neshvatljivu agilnost i stabilnost

I na kraju još malo neverovatnih podataka u koje nema razloga da sumnjamo. Maksimalna brzina G 500 4×4² je 210 km/h i ona je elektronski ograničena, jer za sada nema u ponudi odgovarajućih pneumatika za bezbedno ostvarivanje viših brzina. Kada se koriste moćni blok „off-road“ pneumatici, maksimalna brzina pada na 160 km/h. Sprint do stotke traje oko 6,5-7 sekundi.

Sve u svemu, tokom naše jednodnevne vožnje po Pešterskoj visoravni, nisam uspeo da nađem bilo koje realno tehničko ograničenje za G 500 4×4² osim ono koje se odnosi na hrabrost vozača i debljinu njegovog novčanika.

Ako snovi imaju cenu, onda je to tačno 265.000 evra koliko košta ovaj san snova!

Mercedes-Benz G 500 4×4²

Motor 
benzinski V8, 4 ventila po cilindru; 3982 cm3; direktno ubrizgavanje goriva; 310 kW/422 ks između 5.250 i 5.500 o/min ; 610 Nm između 2.250 i 4.750 o/min
Karoserija
SUV/5/5; D x Š x V 4510x2185x2235 mm; Međ. rast. 2850 mm; Masa 3.021 kg; prtljažnik 487 l
Ogibljenje
napred: nezavisno ogibljenje sa oscilirajućim ramenima, dvostruki gasni amortizeri
nazad: nezavisno ogibljenje sa oscilirajućim ramenima, dvostruki gasni amortizeri
Kočnice
napred/nazad: samoventilirajući diskovi/diskovi
Pneumatici
napred/nazad: 325/55 R22
Transmisija
pogon: 4WD; menjač: 7G-Tronic
Performanse
ubrzanje 0-100 km/h: 7,44 s; maks. brzina: 210 km/h; pros. potrošnja: 16,3 l; emisija CO₂: 323 g/km
Cena 265.000 evra

Piše Miodrag Piroški
Preuzeto sa: Vrele gume