Kako je nastao Alfa Romeo znak?

Alfa Romeo logo

Alfa Romeo oduvek ima znak koji je privlačio mnoge, jer se na njemu “mnogo toga dešava”. Sa leve strane se nalazi crveni krst na beloj podlozi, dok je na desnoj strani zmija koja u ustima drži

Naime, italijanski kaligraf Romano Kataneo je nacrtao znak Alfa Romea 1910. godine, kada je ova italijanska kompanija zapravo i nastala. Pre svega, Alfa Romeo kompanija je u početku osnovana kao ALFA (Anonima Lombarda Fabbrica Automobili). Drugi deo imena, Romeo, je dodato tek 1920. godine sa automobilom ALFA 20/30 HP, jer je par godina pre toga Nikola Romeo, poznati italijanski preduzetnik preuzeo firmu kada je kompanija i dobila puno ime.

Alfa Romeo logo

No vratimo se na dizajn. Na kružnu osnovu podeljenu po vertikali Romano Kataneo je na desnu stranu nacrtao zmiju koja u ustima drži dečaka ili na italijanskom “Bisone”. Ovaj element se nalazio na grbu Viskontija, vladara Milana u 14. veku. Sa leve strane se nalazi crveni krst na beloj podlozi, zaštitni znak dvorca Sforca.

Kada je 1915. godine firmu kupio Nokola Romeo, znak je promenjen. Dodat mu je obod plave boje sa tekstom “Alfa Romeo Milano” i ocilima kraljevske porodice Savoj. Amblem je promenjen 1925. godine, kada je Alfa osvojila svetski šampionta, a dodat mi je lovorov venac.

Alfa Romeo logo

Naredna izmena se dogodila 1946. godine. Tada je Italija postala republika, a tada su kraljevska ocila zamenjena linijama. Sa oboda amblema je nestalo ime Milano 1970. godine, kada je kompanija otvorila svoju fabriku u Napulju.

Napisao: Nebojsa Todorović
Izvor: www.automobili.rs