Bmw M4 – ubrizgavanje vode

Bmw je konstruisao sistem ubrizgavanja vode u usisnu granu kako bi povećao snagu motora u sportskom modelu “M4”. Prvu Primenu poboljšani motori će imati u “SAFETY AUTOMOBILIMA” u MOTO GP šampionatu, a zatim će se pojaviti i u seriskoj proizvodnji.

Kako bi povećali snagu na efikasan i efektan način, inženjeri su razvili sistem hlađenja usisanog vazduha pomoću vode! Pomoću brizgaljki koje se nalaze u usisnoj grani, oni u određenim režimima rada motora ubrizgavaju finu vodenu maglu koja bitno spušta temperaturu vazduha koji ulazi u motor.

BMW m4 water ubrizgavanje vode

Hladniji vazduh je gušći pa u komoru za sagorevanje dolazi više kiseonika neophodnog za sagorevanje, čime se automatski podiže snaga. Takođe, zbog toga je moguća upotreba većeg pritiska turbo punjača, što dodatno povećava snagu motora.

BMW m4 water

Ono što je takođe važno je da hladniji vazduh u komori za sagorevanje sprečava nekontrolisanu detonaciju, odnosno “kliktanje” motora. Zbog toga ugao pretpaljenja može da bude blizu teoretski optimalnog, što poboljšava sagorevanje smeše. Time se pored ostalog smanjuje potrošnja goriva.

BMW m4 ubrizgavanje vode

Na kraju, hladniji vazduh i optimalno sagorevanje umanjuju temperaturu radnih elemenata motora čime se povećava njihova trajnost i umanjuje se rizik od iznenadnog otkaza nekog od vitalnih delova prilikom forsiranja automobila.

Rezervoar za vodu zapremine pet litara nalazi se u prtljažniku i konstruisan je tako da voda u njemu ne može da se zaledi. Pomoću cevi voda dolazi do brizgaljki u motoru. Ceo sistem je povezan sa centralnim računarom koji kontroliše trenutak i količinu ubrizgane vode. Fabrika preporučuje da se prilikom vožnje na stazi rezervoar napuni do vrha, dok je u svakodnevnoj vožnji jedan rezervoar vode dovoljan za i do pet rezervoara benzina.

Fabrika je najavila da će sistem za ubrizgavanje vode u motor ući u serijsku proizvodnju, a to može da znači da treba očekivati specijalnu sportsku verziju ionako snažnog i sportskog “M4″. Jedva čekamo da ga vidimo uživo i osetimo njegovu snagu.

BMW m4 water

                  Bmw M4 – Video

Preuzeto sa: www.magazinauto.com