Bmw 318d- Polovnjak

Bmw 318d

Prvoklasna tehnologija i smireni dizelaš od 143 KS jamče dugovečnost

BMW 318d jedan je od najpoželjnijih automobila na našem tržištu. Test model je pete serije (E90), koja se prodavala od početka 2005. do kraja 2011. Konkretni je primerak proizveden 2008. – dakle uspešno je preboleo ‘dečije bolesti’, kojih nije bilo puno te je sa 129.454 km na brojčaniku još uvek u punoj snazi. Kod polovnog BMW-a važno je proveriti od koga ga kupujete i je li servisna knjižica uredno ispunjena. Naime, bavarske automobile u pravilu voze osobe sklone jurnjavi.

Problem povećava što ih usto, u pravilu, loše održavaju, često u fušu‘, pa se lako može kupiti ‘mačak u vreći’. Sklonost brzoj vožnji za posledicu ima veći rizik sudara, pa takvi automobili često imaju upitno stanje karoserije. Osnovno je – boja treba biti izvorna. Naknadno bojanje može promaći običnom kupcu, ali iskusni mehaničar svakako će ga prepoznati. U tom je slučaju najbolje odustati od kupovine, čak i ako vam prodavac tvrdi da se radilo samo o manjem oštećenju.

Bmw 318d

Ovo je jedna od najtrajnijih BMW-ovih serija, a radi se o prigušenom 320d. Važno je da je sve originalno, da je auto redovito servisiran i da nije imao sudar.

Ima dosta sportski dorađenih primeraka, što se najčešće ogleda u spuštenom vešanju, prevelikim naplacima i preširokim gumama te ‘čipovanom’ motoru. Sve je to loša preporuka za kupovinu. Još se 17-colni naplaci mogu tolerisati, ali sve preko toga nije dobro. Tvrđe, spušteno vešanje  na našim putevima izaziva prejako trešnje i uništava vitalne sklopove podvozja (kuglaste zglobove, spone, amortizere i ležajeve), a usto rastrese celu unutrašnjost. Još je gore ako se nekontrolisano pojačava snaga motora.

Mnogi tvrde da se radi o potpuno istom motoru kao u 320d te da se samo promenom elektronskih parametara obrtni moment može povećati sa 300 na 350 Nm, a snaga sa 143 na 177 KS. Često i više. Ali, većoj je snazi prilagođen usis i izduv. Srećom, turbodizel motor zapremine 1995 ccm, koji se ugrađuje u BMW serije E90 opremljen elektronskom kontrolnim modulom (ECU) Bosh EDC17, koji ima fabričku zaštitu protiv čipovanja. Oni koji je ipak probiju često su površni, jer povećavanje pritiska prednabijanja, bez povećanja protoka na usisu i izduvu (nužne su temeljne izmene), uništava turbopunjač, ventile i klipove.

Bmw 318d motor

Izbegavajte primerke koji su prošli tretman ‘chip-tuninga’, jer se time bitno povećava mehaničko i toplotno opterećenje vitalnih sklopova, pa je velik rizik da je motor dotrajao.

Pojačavanje odnosno tjuniranje ovog automobila zbilja je traženje ‘hleba preko pogače’. Treba li ubrzanje do stotke kraće od 9,4 sekunde i najveća brzina veća od 210 km/h? A srazmerno umerenih 143 KS garant je pouzdanosti i trajnosti. BMW serije 3 već generacijama pokazuje kako sportski automobil može biti dugovečan. Glavne su mu vrline motor, menjač i karoserija. Mana praktično nema (osim osetljivog faznog lanca, o čemu više pišemo niže) i to je jedan od najkvalitetnijih automobile na tržištu. BMW je oduvek bio skup, servisi i rezervni delovi takođe su srazmerno skupi, što je sudbina svih premium automobila. No retko se kvare, a to poboljšava finansijski balans.

Prednost BMW-a je što se po originalnom ključu u ovlašćenom servisu lako može utvrditi stvarna kilometraža, što je efikasan ‘lek’ protiv onih koji muljaju. A svatko može jednostavno provesti prilično verodostojnu kontrolu – tražite da se upali potpuno hladan motor (dogovorite pregled rano u jutro i proverite pod haubom da je motor hladan). Treba upaliti lako i ‘na prvi zub’, a pre paljenja stanite iza izduvne cevi te će te videti ispušta li crni dim odmah nakon paljenja (to je loš znak). Treba raditi mirno, bez vibracija, a kod dodavanja gasa ne sme dimiti. Preporučljivo je izmeriti  kompresiju – ako je motor u dobrom stanju, trebaju biti veći od 30 bara.

Bmw 318d

Testiran primjerak je u dobrom stanju, jer je donedavno bio u lizingu, kod proverene osobe i ima uredno ispunjenu servisnu knjižicu. To je pokazala i testna vožnja – sve je kompaktno i precizno, bez vibracija, a motor radi i vuče kao da se tek dobro uhodao. Potrošnja ulja je minimalna. Upravljač je bez zazora, a menjač malo mekši, odnosno razrađeniji nego kod osnovnog modela. Papučica kočnice ima za nijansu duži hod nego nova, papučica spojke hvata malo više, ali sve je OK. Kod ovog modela treba obratiti pažnju na stanje izduvnog sistema i prednjih diskova, jer se po tome prepoznaje oštra vožnja i loše održavanje.

Zvuk turbopunjača (fijuk) takođe je loš znak, odnosno razlog da odustanete. Sve to trebate otkriti pre kupovine. Osim redovnog održavanja prethodni vlasnik nije imao nijedan iznenadni kvar. Jedino što kod ovog motora može stvarati probleme, nažalost skupe, je fazni lanac za pokretanje bregastih vratila, jer je jednostruk (simplex), a ne dvostruk (duplex) kao nekad. Time se smanjuju otpori, masa i gabariti motora, ali je posledica brže trošenje i manja trajnost. Problem je što kod BMW-a lanac ne počne da pravi buku, prije nego se rastegne, odnosno istroši, bez dodatnih simptoma, kao kod drugih modela. Osetljiva je i parkirna kočnica…

Ako je sve u dobrom stanju, polovni BMW 318d je povoljna kupovina, jer dobro drži vrednost i lako se prodaje. Zbog velikog rizika krađe preporučljivo je ugraditi mehaničku blokadu menjača

 

PREDNOSTI
• pouzdani motori
• solidni menjači
• kvalitetan upravljački mehanizam
• dobra otpornost na koroziju
• efikasna i pouzdana glavna kočnica

MANE
• parkirna kočnica
• trošenje prednjih diskova
• izduvni sistem (zadnji lonac)
• fazni lanac

TEHNIČKE KARAKTERISTIKE
Motor: turbo-dizel, ugrađen napreda uzdužno, dva bregasta vratila (lanac), 16 ventila, blok od aluminijuma, direktno ubrizgavanje common-rail, intercooler
Zapremina: 1995 ccm
Prečnik x hod: 84,0 x 90,1 mm
Kompresija: 16:1
Snaga: 105 kW/143 KS pri 4000/min
Moment: 300 Nm pri 1750 – 2500/min
Pogon: zadnji
Menjač: ručni, 6 brzina
Vešanje: nezavisno, napreda: McPherson, nazad: multilink
Kočnice: samoventilirajući diskovi 300 mm, diskovi 300 mm, ABS/BAS/DSC
Gume: 205/55 R 16
Dimenzije: 453 x 181,5 x 142 cm
Osovinski razmak: 276 cm
Krug okretanja: 11 m
Prtljažnik: 480 l
Rezervoar goriva: 63 l
Masa/nosivost: 1460/510 kg
Najveća brzina: 210 km/h
0-100 km/h: 9,4 s
Deklarisana potrošnja: 4,4/5,7/4,7 l/100 km
Realna potrošnja: 6 – 7 l/100 km
Proizvodnja:  početak 2005. – kraj 2011.

Autor: dr. Željko Marušić
Izvor: autoportal.hr