Automatik vs manuelni mjenjač

Već godinama unazad na tržištu automobila, kako u svetu, tako i kod nas sve više se mogu pronaći brojni modeli koji poseduju automatski menjač. Da li je bolje upravljati vozilom koje poseduje manuelni, ili automatski menjač mišljenja su podeljena, pa ćemo vam ovom prilikom predstaviti koje su prednosti, ali i mane jednog i drugog sistema prenosa.

Pre svega, prisustvo menjača u automobilu omogućava da se snaga iz motora prenosi na točkove, pa na taj način promenom stepena prenosa, dolazi do ubrzanja ili usporavanja vozila.

Upotreba manuelnog menjača omogućava potpunu kontrolu nad vozilom, ali prema mišljenju brojnih vozača i mnogo više „posla“. Ipak, ljubitelji sportske ili malo žustrije vožnje, kao i oni kojima je kočenje motorom veoma važno, nikada se neće odreći ovakve vrste menjača, jer je sa automatikom to nemoguće.

Za razliku od manuelnog, automatski menjač pokreće se bez upotrebe kvačila, tako da je vozačima, prilikom vožnje, leva noga u potpunosti oslobođena upravljanjem papučicom. Na taj način, brzine se menjaju automatski u zavisnosti od broja obrtaja motora, oslobađajući vozača od ručnog menjanja brzina. Trenutno se u automobile ugrađuju tri vrste ovakvog menjača, različite složenosti, pa postoje: automatski, poluautomatski (kombinacija manuelnog i automatskog) i CVT (kontinualno varijabilni automatski menjač). Takođe, vremenom se proizvodnja dosta usavršila, pa se naročito kod sportskih modela, mogu sresti automatski menjači koji poseduju više režima rada: sportski mod, mod pod opterećenjem itd…

Bez obzira na vrstu automatika, proizvodnja zahteva dosta novca, pa su zbog toga i popravke skuplje, nego kod klasičnog menjača. Takođe, prisustvo automatskog menjača značiće i veću potrošnju goriva, pa je ovo uglavnom vodeći razloga za nekupovinu takvih automobila.

Ipak, automatik će vam, naročito kada su u pitanju gradske gužve i iscrpljujuća vožnja „kreni – stani“ omogućiti manji zamor, što opet strastveni ljubitelji vožnje smatraju velikom manom jer im je takvo upravljanje vozilom često jednolično, pa vožnju sa automatskim menjačem smatraju pasivnom.

Dakle i jedna i druga vrsta menjača imaju svoje dobre, ali i loše strane, pa vam savetujemo da se pri kupovini polovnog automobila, dobro raspitate, ali i provozate željeno vozilo, kako biste odlučili da li je takav način vožnje ono što će vama svakodnevno odgovarati. Kako biste lakše došli do željenog vozila sa automatik menjačem, prilikom pretrage oglasa na našem sajtu www.halooglasi.com/vozilaoznačite među filterima „detaljnije pretrage“ automatik i pogledajte oglase isključivo za takva vozila.

Izvor: Halo oglasi