Audi A5 Sportback

Novi A5 Sportback objedinjuje dizajn coupéa i funkcionalnost Avanta. Naglašeno izvedena silueta s linijom ramena u karakterističnom obliku vala čini ga istinskim estetom. Pod lijepom vanjštinom ovaj model sa pet vrata oduševljava novorazvijenim voznim karakteristikama, snažnim pogonima te inovativnim infotainment i Connectivity rješenjima.

Karakteristike

Emocionalni oblici:Dizajn

Uravnotežene proporcije, sportski prednji dio i karakteristična linija ramena – Audi A5 Sportback istinski je esteta. Linija ramena u obliku vala već je kod prethodnog modela bila karakteristična, a sada je izvedena još markantnije. Rešetka hladnjaka oblikovana je, ovisno o opremi, u decentnoj mat crnoj ili Twilight sivoj boji. Stražnji dio odlikuje se istaknutim vodoravnim i trodimenzionalnim linijama.

Serijska i dodatna oprema

U korak s vremenom: u područjima Connectivity i infotainment sistema opcijski su raspoloživi npr. Audi virtual cockpit s TFT zaslonom (12,3″), sound system Bang & Olufsen s 3D zvukom i sistem za zabavne sadržaje na stražnjim sjedištima Audi Rear Seat Entertainment. Za razliku od prethodnih modela, u ovome je modelu dodatno poboljšana i serijska oprema: dio serijske opreme između ostalog čine i ksenonska glavna svjetla s LED svjetlima za dnevnu vožnju i LED stražnjim svjetlima, Audi MMI Radio plus sa 7″ zaslonom u boji, višenamjenski kožni upravljač sa 3 kraka, sistem za dinamiku vožnje Audi drive select te sistem potpore Audi pre sense city.

Audi Matrix LED glavna svjetla u novom dizajnu

Precizno oblikovana glavna svjetla savršeno su usklađena s vodoravnim linijama prednjeg dijela vozila. Audi Matrix LED glavna svjetla raspoloživa su kao dio vrhunske opreme. Njihova nova svjetlosna signatura izvedena je u karakterističnom i fokusiranom izgledu s četiri oka, a također podsjeća na prvi model quattro.

Dinamika vožnje

Baš kao kod modela A5 Coupé, za TFSI i TDI 4-cilindarske motore s ručnim mjenjačem raspoloživ je novi pogon na sve točkove quattro s ultra tehnologijom. Zahvaljujući poboljšanoj učinkovitosti, kod ovog sistema nema nikakvih razlika s permanentnim sistemima za vožnju u pogledu na trakciju i dinamiku vožnje. Novorazvijeni pogon djeluje prediktivno te prilagođava raspodjelu obrtnih momenata načinu vožnje. Kod svih motora sa sistemima S tronic i tiptronic osim toga je integriran permanentni pogon na sve točkove quattro.

Motori sa sportskom učinkovitošću

Snaga TDI i TFSI motora kod modela A5 Sportback iznosi između 140 kW (190 KS) i 210 kW (286 KS). Bez obzira je li riječ o 6-stepenom ručnom, 7-stepenom S tronic ili 8-stepenom tiptronic mjenjaču, u kombinaciji sa pogonom na prednje točkove ili quattro pogonom – u novome Audiju A5 Sportback svaka izvedba motora ima posebno prilagođenu tehnologiju kako bi na cesti mogla razviti svoj puni potencijal.

Novi Audi A5 Sportback…

… usporedba

Sedam godina od trenutka rođenja modela A5 Sportback na startnoj se poziciji nalazi nova modelska verzija. S dužinom od 4733 milimetra, međuosovinskim razmakom od 2824 milimetra, širinom od 1843 milimetra i visinom od 1386 milimetara pokazat će svoje sportske proporcije. Ukupna je težina smanjena za do 85 kilograma te bez vozača iznosi 1470 kilograma. Prtljažnik je jedan od najboljih izdanaka svoje klase: s preklopljenom stražnjom klupom za utovar na raspolaganju stoji do 1300 litara.

Preuzeto sa: audi.ba