Audi A4 (B5)

 

Opis

Audi A4 kodnog imena B5 pojavio se na tržištu 1994. i tako postao zamjenik Audija 80 u srednjoj klasi automobila. Audi A4 B5 proizvodio se u dvije verzije kao limuzina i kao kombi (Avant). Neki modeli su serijski imali pogon na sva četiri kotača, umjesto prednjeg pogona.

Varijante motora su četiri- ili šestcilindrični sa snagom od 75 KS pa do 193 KS, a dizelski motori snage od 75 KS do 150 KS. Sportski modeli S4 (265 KS) i RS4 (380 KS) pogonjeni su 2,7-litrenim-bi-turbo motorom.

Kod dizelskih TDI motora posebnu pozornost treba obratiti na zupčasti remen koji često puca, zato je potreban oprez kod intervala mijenjanja istoga. Zupčasti remen trebalo bi mijenjati nakon prijeđenih 60 000 km. Također kod dizelskih motora turbopunjač i lambda sonda nisu posebno dugotrajni.

Kod vozila s velikim brojem prijeđenih kilometara također treba obratiti pozornost na dotrajale spojke. Sve u svemu dizelski motori su robusni i pouzdani. Ni benzinski motori nisu bez mana.

Kod benzinskih motora bi zupčasti remen trebalo izmijeniti nakon prijeđenih 180 000 km. Kod benzinaca zna biti problema s automatskim mjenjačem „multitronic“ pa na to valja obratiti pozornost prilikom kupnje vozila. Također nije nepoznanica gubitak ulja zbog popuštanja obujmica. Valja obratiti pozornost na pumpu za ulje.

Najbolji izbor kod kupnje rabljenog A4 je benzinac 1.6 jer je kvalitetan, pouzdan i održavanje je jeftinije od turbodizelaša.

Što se sigurnosti tiče već 1994. godine u standardnoj se opremi nalaze dva prednja zračna jastuka (vozač i suvozač) te ABS, 1997. godine u standardnu opremu ulaze i bočni zračni jastuci, a 1999. godine i ESP sustav protiv proklizavanja te zračne zavjese za zaštitu glave putnika. S obzirom na sigurnosnu opremu Audi A4 je relativno siguran i kao rabljeni automobil. Karoserija vozila je u potpunosti pocinčana i stoga nije podložna hrđanju. Međutim često dolazi do popuštanja čvrstoće spojeva vrata i karoserije zbog čega se vrata lagano objese. Unutrašnjost nije dovoljno velika pogotovo se to vidi na zadnjem sjedištu, prtljažnik bi također mogao biti veći. Sjedala su dobra isto kao i materijali korišteni za njihovu izradu, no koža oko ručnog mjenjača se ubrzo istroši što odaje ružan optički dojam, ali to i nije neka mana. Česti su problemi s električnim podizačima stakla i centralnim zaključavanjem vozila. Također znaju se javiti problemi s imobilizatorom , te je potrebno mijenjati cijelu instrumentu ploču što zna biti skupo. Uz to su zabilježeni problemi sa propusnosti kočnih crijeva, korodiranih kočnih diskova, dijelova podvozja i ispušnog sustava, oslabjelog prednjeg ovjesa, nepostojanih obujmica crijeva u motoru i šarki vrata, pa prilikom kupnje na to valja obratiti pozornost.

Iako su stariji modeli dostupni već po veoma niskim cijenama česti su problemi s motorom, sklopom mjenjača, prednjom osovinom i propusnim crijevima kočionog sustava pa kupnja nije baš isplativa. Bolji su modeli nakon 2000. godine.

Cijena ovog modela iznosi 2000 eura

Preuzeto sa: AutoMane